Svi mi imamo mitesere – te ružne unsightly točke po nosu, obrazima, čelu, bradi… Zar ne? Koliko puta ste na nos zalijepili pore strip i ništa s njime nije izašlo? Zasigurno bezbroj puta! Ako vas zanima zašto, čitajte dalje.

Čak i cure s normalnom kožom na nosu će pronaći koju poru ispunjenu mješavinom otvrdnulog sebuma, mrtvih stanica kože i zaostalih nečistoća. No, borba protiv mitesera je strašno iscrpljujuća – priznajte, koliko puta ste noktima prelazili po licu da bi za tjedan dana opet na istome mjestu pronašli ispunjenu poru, miteser? Možda je razlog taj što ustvari uopće nemate mitesere.

Na mjestima gdje nam se koža pojačano masti, kad tad će se stvoriti i proširene pore kao kanalići koji sadržavaju (od iznad nabrojanih tvari) kompaktni “crvić”. No, ukoliko doista nemate mitesere nego nešto što se zove “nitima sebuma” (sebaceous filaments), tog se crvića nikada nećete trajno riješiti jer je on proizvod NORMALNE funkcije kože koja luči sebum. Takve nakupine ne trebate odstranjivati jer nisu upalne. No, kako ih prepoznati?

IMG_8928-580x692

Istina, oni su tamniji od ostatka kože zbog oksidacije, kao i miteseri. Istina, imaju isti ovalni oblik. Istina, ako se potrudite, možete ih istisnuti. No, oni nisu, poput mitesera, izdignute površine koju osjećate pod prstima. Njih se nećete, poput mitesera, nikada moći trajno riješiti. I na poslijetku, oni se neće – poput mitesera – pretvoriti u upalni proces (osim ako ga sami zazovete nepravilnom ekstrakcijom). Točkice koje vidite na mojem licu na slici iznad primjer su takvih kanalića. Pravi miteser izgleda pak ovako:

(Slika, srećom, nije moja. Izvor.)

Kako onda održavati te benigne nakupine sebuma? Jednostavno, pravilnom njegom! Maske, pilinzi, proizvodi za temeljito odstranjivanje šminke, nekomedogene kreme, kiseline i ostali proizvodi koji će našu kožu održavati pH uravnoteženom i čistom, odličan su izbor za svakodnevnu i tjednu njegu. Samo odaberite proizvode koji vam odgovaraju i ne zaboravite svoju kožu tretirati jednako nježno i blago kako biste tretirali bilo koji organ u tijelu – jer ona to i jest. Beauty industrija nas navodi na misao da kožu moramo ispolirati do savršenstva, no to nije moguće sa svim tipovima kože, primjerice masnom. Takva koža jednostavno ima svoju teksturu, i to se neće promijeniti nikakvim svakodnevnim terorom noktima.

Sretno!

Written by babushka
Beauty blogger, fitness enthusiast, cat mommy & life adventurer in love with the world.